Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Drukuj
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 maja 2014, o 13:13 
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sie 2012, o 18:30
Posty: 1634
Podziękowań: 599
Podobno zjadamy 2 kg chemii rocznie wraz z jedzeniem... Warto więc czytać etykiety w sklepie i zaopatrzyć się w czerwoną listę składników "E".

BARWNIKI

E 100
nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach)

E 101
nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach)

E 102
niebezpieczny (tartaksyna, niedopuszczona w Polsce, cytrynowo-żółty, syntetyczny; stosowany m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych, miodzie sztucznym, musztardzie)

E 103
zabroniony

E 104
podejrzany (żółć benzopirydrynowa, żółcień chinolinowa, Food Yellow 13 - żółty; dodatek do wyrobów cukierniczych)

E 105
zabroniony

E 110
niebezpieczny (żółć pomarańczowa S, żółcień zachodzącego słońca FCF, Food Yellow 3, żółcień pomarańczowa - żółty;dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek)

E 111
zabroniony

E 120
niebezpieczny (koszenilina - może powodować reakcje alergiczne, kwas karminowy, Natural Red 4 - czerwony, naturalny)

E 121
zabroniony

E 122
podejrzany (azorubina, niedopuszczona w Polsce, chromotrop FB - czerwony, syntetyczny, w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach)

E 123
bardzo niebezpieczny (amarant, barwnik amoniakalny, zabroniony w większości krajów UE)

E 124
niebezpieczny (róż koszenilinowy, Ponceau 4 R - czerwony; dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych)

E 125
zabroniony

E 126
zabroniony

E 127
niebezpieczny (erytozyna, hamuje wzrost, zwiększa występowanie chorób tarczycy, niedopuszczona w Polsce, Food Red 14, tetrajodofluoresceina - czerwony, syntetyczny; dodawany do wiśni koktailowych, owoców kandyzowanych)

E 130
zabroniony

E 131
rakotwórczy (błękit patentowy, FCF - niebieski; znajduje się w drażetkach)

E 132
nieszkodliwy (indygotyna, niedopuszczona w Polsce, niebieski, naturalny; drażetki)

E 140
nieszkodliwy (chlorofil - zielony, roślinny, wyciąg z pokrzywy, lucerny; biophyll, chloresium, darotol, ennds)

E 141
podejrzany (związek chlorofilowy-kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny modyfikowany; dodatek do groszku konserwowego)

E 142
rakotwórczy (zieleń lisaminowa, brylantowa, niedopuszczona w Polsce)

E 150
podejrzany (karmel, brunatny; w wyrobach cukierniczych)

E 151
podejrzany (czerń brylantowa B. N., syntetyczny; podbarwianie nieszlachetnych rodzajów kawioru)

E 152
zabroniony

E 153
nieszkodliwy (węgiel drzewny, syntetyczny; w wyrobach cukierniczych)

E 160
nieszkodliwy (karetonoidy)

E 161
nieszkodliwy (ksantofil, karetonoidy, niedopuszczony w Polsce)

E 162
nieszkodliwy (betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana, naturalny; dodatek do przetworów owocowych)

E 163
nieszkodliwy (antocyjan), występuje w winogronach i jagodach - czerwonawy, naturalny; do napoi, konserw owocowych, słodyczy.

E 170
nieszkodliwy (węglan wapnia, biały; środek ścierny w pastach do zębów, kalcpiryna - substancja osłonowa)

E 171
podejrzany (dwutlenek tytanu, biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów, zabroniony w Polsce)

E 172
podejrzany (tlenki i wodorotlenki żelaza, brunatny, żadko stosowany - dodawany do sztucznych osłonek kiełbas)

E 173
podejrzany (aluminium, niedopuszczony w Polsce, kolor metaliczny, stosowany do dekoracji słodyczy)

E 174
nieszkodliwy (srebro, niedopuszczony w Polsce, dodawany do wyrobów cukierniczych)

E 175
nieszkodliwy (złoto, w Polsce spotykany w likierze Goldwasser)

E 180

podejrzany (pigment rubinowy, czerwień litolowa, niedopuszczony w Polsce, stosowany w osłonkach woskowych twardych serów)

E 160 b
nieszkodliwy (annatto)

E 160 a
nieszkodliwy (alfa-,beta- karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; dodatek do produktów tłuszczowych np. masła)

E 133
błękit brylantowy, niedopuszczony w Polsce

E 160 f
karotenoid, niedopuszczony w Polsce

KONSERWANTY

E 200
nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 201
nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 202
nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 203
nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 210
rakotwórczy (benzoesan, syntetyczny, dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwynych, sałatek)

E 211
rakotwórczy (benzoesan sodu, syntetyczny)

Naukowcy dowodzą, że ich spożywanie może uszkadzać kod DNA. Peter Peiper, biolog molekularny z Sheffield University, twierdzi, że benzoesan sodu (E211) jest szkodliwy dla kodu genetycznego. Ten związek chemiczny jest w stanie poważnie uszkodzić mitochondria – mówi Piper. To z kolei powoduje tak wielką degenerację komórek, że z czasem może doprowadzić do choroby Parkinsona czy marskości wątroby. Piper ostrzega, że typ uszkodzenia powodowany przez benzoesan sodu jest powiązany z wieloma chorobami neurodegeneracyjnymi, które pojawiają się w późniejszym wieku. Co więcej, benzoesan sodu w połączeniu z witaminą C tworzy benzen, związek rakotwórczy.

E 212
rakotwórczy (benzoesan potasu, syntetyczny)

E 213
rakotwórczy (benzoesan wapnia, syntetyczny)

E 214
rakotwórczy (benzoesan etylu, p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne, syntetyczny)

E 215
rakotwórczy (benzoesan estru etylowego, p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne, syntetyczny)

E 216
rakotwórczy (benzoesan propylu, p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny)

E 217
rakotwórczy (benzoesan estru propylu, p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny)

E 218
rakotwórczy (benzoesan metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny)

E 219
rakotwórczy (benzoesan estru metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny)

E 220
niszczy witaminę B 12 (bezwodnik siarki, dwutlenek siarki, syntetyczny; w sokach owocowych i koncentratach, winie, suszonych owocach)

E 221
zakłóca czynności jelit (siarczyn sodu, syntetyczny)

E 222
zakłóca czynności jelit (dwusiarczyn sodu, syntetyczny)

E 223
zakłóca czynności jelit (meta-dwusiarczyn sodu, syntetyczny)

E 224
zakłóca czynności jelit (meta-dwusiarczyn potasu, syntetyczny)

E 226
zakłóca czynności jelit (siarczyn wapnia, syntetyczny)

E 227
zakłóca czynności jelit (dwusiarczyn wapnia, syntetyczny)

E 230
zakłóca czynności skóry (dwufenyl, 1,1'-difenyl, Bifenyl, Diphenyl, syntetyczny; dodawany do owoców cytrusowych (zabezpieczenie skórek przed owadami)

E 231
zakłóca czynności skóry (ortofenylofenol, Dowicide, syntetyczny; dodawany do owoców cytrusowych)

E 232
zakłóca czynności skóry (ortofenyl sodu, syntetyczny, dodawany do owoców cytrusowych)

E 233
zakłóca czynności skóry (2,4-thiaxolyl, Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto, syntetyczny, dodawany do owoców cytrusowych)

E 236
nieszkodliwy (kwas mrówkowy, syntetyczny, dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych)

E 237
nieszkodliwy (mrówczan sodu, syntetyczny)

E 238
nieszkodliwy (mrówczan wapnia, syntetyczny)

E 239
rakotwórczy (heksamina, heksametylenotetraamina, urotropina, syntetyczny)

E 249
szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin)

E 250
szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin)

E 251
szkodzi przy nadciśnieniu (azotan sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)

E 252
szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych))

E 260
nieszkodliwy (kwas octowy, syntetyczny lub fermentacyjny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 261
nieszkodliwy (octan potasu, syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 262
nieszkodliwy (dwuoctan sodu, datek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 263
nieszkodliwy (octan wapnia, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 264
octan amonu

E 270
nieszkodliwy (kwas mlekowy)

E 280
nieszkodliwy (kwas propionowy)

E 281
nieszkodliwy (sól sodowa kwasu propionowego)

E 282

nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu propionowego)

E 283
nieszkodliwy (sól potasowa kwasu propionowego)

ANTYUTLENIACZE

E 300
nieszkodliwy (witamina C, kwas askorbinowy)

E 301
nieszkodliwy (sól sodowa kwasu askorbinowego)

E 302
nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu askorbinowego)

E 304
nieszkodliwy (kwas palmitynowy)

E 306
nieszkodliwy (witamina E)

E 307
nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy)

E 308
nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy)

E 309
nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy)

E 310
powoduje wysypki (galusan propylowy)

E 311
powoduje wysypki (galusan octylowy)

E 312
powoduje wysypki (galusan dodecylowy)

E 320
zwiększa poziom cholesterolu zabroniony (butylohydroxyaminol - BHA)

E 321
zwiększa poziom cholesterolu, rakotwórczy zabroniony (butylohydroxytolumen - BHT)

E 322
nieszkodliwy (lecytyna)

E 325
nieszkodliwy (sól sodowa kwasu mlekowego)

E 326
nieszkodliwy (sól potasowa kwasu mlekowego)

E 327
nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu mlekowego)

E 330
rakotwórczy (kwas cytrynowy)

E 331
nieszkodliwy (sól sodowa kwasu cytrynowego)

E 332
nieszkodliwy (sól potasowa kwasu cytrynowego)

E 333
nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu cytrynowego)

E 335
nieszkodliwy (sól sodowa kwasu winowego)

E 336
nieszkodliwy (sól potasowa kwasu winowego)

E 337
nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu winowego)

E 338
zakłóca trawienie (kwas ortofosforowy)

E 339
zakłóca trawienie (sól sodowa kwasu ortofosforowego)

E 340
zakłóca trawienie (sól potasowa kwasu ortofosforoweg)

E 341
zakłóca trawienie (sól wapniowa kwasu ortofosforowego)

EMULGATORY

E 400
nieszkodliwy (kwas alginowy)

E 401
nieszkodliwy (alginian sodowy)

E 402
nieszkodliwy (alginian potasowy)

E 403
nieszkodliwy (alginian amonowy)

E 404
nieszkodliwy (alginian wapniowy)

E 405
nieszkodliwy (alginian propylenowo-glikolowy)

E 407
zakłóca trawienie (karagenan)

E 450
zakłóca trawienie i gospodarkę wapniową (fosforany)

E 461
zakłóca trawienie (metyloceluloza)

E 462
zakłóca trawienie (związki celulozy)

E 463
zakłóca trawienie (związki celulozy)

E 465
zakłóca trawienie (związki celulozy)

E 466
zakłóca trawienie (związki celulozy)

E 477
zakłóca trawienie (ester propylenowo-glikolowy)

źródło: www.wolnaludzkosc.pl

_________________
http://www.nemeste.wordpress.com
http://www.duchowoscosobista.wordpress.com


 Zobacz profil  
 
Odpowiedz w temacie


Przyjaciele: dobrysennik.pl
Centrum pobierania

Witaj na Naszym forum o tematyce - rozwój osobisty i duchowy. Porozmawiasz tutaj z użytkownikami na tematy niezwykłe. Warto również sprawdzić aktualny horoskop na cały rok 2013 razem z przesłaniem anielskim dla każdego znaku zodiaku! Oprócz tego nasi użytkownicy pomogą zinterpretować twój sen oraz zagłębią Cię w tematykę rozwoju osobistego, spraw związanych z duchowością, jak i również ezoteryką. Sprawdzisz także znaczenie snu w naszym własnym senniku online, w którym podyskutujesz z użytkownikami.
Regulamin, polityka prywatności i kontakt
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group | phpBB SEO | Spolszczenie: phpbb3.pl
Copyright © 2012 by WrotaRozwoju.PL